top of page
Pszichológus magánrendelés Budapest I. és III. kerületében
English speaking psychologist in Budapest

Gyász feldolgozása pszichológus segítségével

A gyász egy, a veszteségre adott reakció, mely érzések, érzelmek, gondolatok és viselkedések széles skáláját hozhatja felszínre.

A gyászt minden ember különböző módon éli meg, az elhunythoz fűződő kapcsolatának, saját korának, nemének, személyiségének vagy éppen neveltetésének megfelelően.


A fentiekből következik, hogy Ön érezhet bánatot, szomorúságot, bűntudatot, (ön)sajnálatot,  de akár felszabadultságot, vagy megkönnyebbülést is.  A gyász során feltörő érzelmek ereje meglepő lehet, gyakran egy emlékkép, vagy egy olyan illat is kiválthatja, ami az elhunythoz köti.

 

A veszteséggel kapcsolatban olyan gondolatai is felszínre törhetnek, mint "nem tudom megváltoztatni", vagy "szép életünk volt", vagy "hogy volt képe engem itthagyni". A gyász feldolgozása során a halál különböző értelmezéseket kaphat az éppen aktuális lelkiállapot függvényében. Ilyenkor a viselkedés a sírástól a nevetésig változhat, vagy éppen a nyitottságtól a telejes bezárkózásig, amikor a gyászoló látszólag minden baráti, emberi kapcsolatot megtagad magától.

 

Gyász feldolgozása pszichológus segítségével Budapesten
Vajon meddig tart a gyász? Meddig fáj még szerettem elvesztése?
Mennyi ideig tart a gyász?

Jó tudni, hogy a gyász egy természetes, időben korlátozott folyamat, ami két héttől akár két évig is eltarthat, és folyamata személyenként nagy eltéréseket mutathat. Így az is normális, ha az ember -a legnagyobb vesztesége ellenére is- képes örömöt érezni.A gyász feldolgozását segíthetik szociális (család, barátok vagy szakember támogatása) tényezők, az optimizmus, vagy a testmozgás.Az emberek jelentős része hat hónapon belül felépül a gyász folyamatából, bár eközben visszatérő szomorú érzéseket is megélhet. Másoknak a gyász folyamata hosszabb lehet, esetenként akár egy, másfél év is. Megint másoknak éveken át tarthat a folyamat úgy, hogy semmilyen látványos javulás nem történik az állapotukban. Az ilyen hosszan elnyúló folyamat esetében predesztináló faktorok állhatnak fenn, mint például korábbi depresszió, vagy az elhunyttal hosszan fennálló függőségi kapcsolat.

Mindenki a maga módján és idejében gyászol. Egyes emberek érzékenyebbek, könnyebben mutatják ki érzelmeiket, míg mások kevésbé érzékenyek, vagy megpróbálják elterelni figyelmüket egy általuk nem befolyásolható tényről, ami az élet biztos velejárója.

 

Fontos kiemelni, hogy egyik megküzdési mód sem jobb vagy rosszabb, mint a másik.

bottom of page