top of page
Pszichológus magánrendelés Budapest I. és III. kerületében
English speaking psychologist in Budapest

Szabaduljon meg a stressztől 3 egyszerű lépésben

Itt a munkaidő vége, és még nem vagyunk kész minden feladattal; ráadásul otthon vár a házimunka, amit nem halogathatunk tovább… Elég belegondolnunk a fentiekbe, és máris elönt a stressz. Valamilyen mértékben mindenki stressznek van kitéve; a lényeg azonban az, hogyan kezeljük, hiszen ez nagy hatással lehet egészségünkre, boldogságunkra, sőt, még várható élettartamunkra is.

A hétköznapi stressz a legveszélyesebb

Az Oregoni Állami Egyetem kutatása szerint nem a komoly problémák – a munkahely elvesztése, válás, haláleset – a legveszélyesebbek, hanem a hétköznapi kellemetlenségek okozta stressz, azaz a túlterheltség, illetve a partnerrel vagy a gyermekekkel kialakult konfliktusok. A kutatás során 1300 idősebb férfi életében jelen lévő stresszforrásokat vizsgálták. Azon férfiak éltek a legtovább, akik ezek számát alacsonynak ítélték; akik viszont közepesnek vagy magasnak, akár a kutatás végét sem érték meg: 50, illetve 64 százalékuk még korábban elhunyt. Ha tehát szeretnénk minél tovább élni, érdemes megpróbálkoznunk az alábbi egyszerű, 3 lépésből álló stresszkezelési technikával:

  • Vegyünk nagy levegőt

Vegyünk nagy levegőt legalább ötször úgy, hogy a rekeszizmunk megemelkedjék. Tegyük a kezünket a hasunkra, érezve a mozgását, és egyben meggyőződve arról, hogy jól csináljuk. Mivel ez a fajta légzéstechnika figyelmet igényel, egy pillanatra kiszabadulhatunk az aggodalmak hálójából.

  • Fogadjuk el az állapotunkat

A legtöbb stressz abból adódik, hogy aggódunk amiatt, ami történhet, illetve azt kívánjuk, bárcsak másképp történt volna. A jelentéktelen dolgok miatti aggódást („Mi lesz, ha elfogy otthon a kenyér?”, „Mi lesz, ha öt perccel később érek be a munkahelyemre?”) felváltják a sokkal súlyosabb aggodalmak („Mi van, ha rákos vagyok?”, „Mi lesz, ha kirúgnak?”). Ezek felszámolására egyszerűen fogadjuk el a helyzetet, és ne fűzzünk hozzá semmilyen „Mi lesz?”-t. Például, egyszerűen fogadjuk, el, hogy a dugó miatt pár perccel később fogunk beérni a munkába, és ne tegyük hozzá, hogy emiatt biztosan kirúgnak, illetve a felettesünk ordibálni fog velünk mindenki előtt.

  • Formáljuk át a gondolatainkat

Stressz befolyása alatt hajlamosak vagyunk nagyon szűk kereteken belül gondolkozni. Szélesítsük ki a látókörünket, és keressük meg a lehető legjobb végkimenetelt. Például, ha elbocsátottak a munkahelyünkről, ne arra gondoljunk, hogy most mindennek vége, soha többé nem találunk állást, és tönkremegyünk; hanem arra, hogy végre kaptunk egy lehetőséget, hogy megtaláljuk álmaink munkáját.

Kiemelt pszichológus blog
Recent Posts
Régebbi cikkek
Cimkefelhő
bottom of page