top of page
Pszichológus magánrendelés Budapest I. és III. kerületében
English speaking psychologist in Budapest

A munkahelyi stressz leggyakoribb okai

Sok cégvezető nem érti, miért távoznak rendre legtehetségesebb alkalmazottai, amikor rendesen megfizeti őket. Azonban a magas munkabér nem mindenért kárpótol: a túlterheltség, a szinte betarthatatlan határidők, az állandó kritika és a teljesíthetetlen elvárások okozta stressz egy idő után vagy ledönti a lábukról a dolgozókat, vagy pedig azok ennek megelőzésére sietve távoznak a cégtől.

A vezetők nem ismerik fel a stresszt

A CFO magazin felmérésében azt vizsgálta, tisztában vannak-e azzal a cégvezetők és a HR szakemberek, mi a munkatársak kilépésének elsődleges oka. Úgy tűnik, nem; ugyanis a megkérdezettek az előrelépési lehetőségek hiányát nevezték meg, pedig a jó válasz a stressz – ezt pedig a válaszadók még az első 5 ok közé sem sorolták be. A munkahelyi stressz manapság egyre súlyosbodó problémát jelent; és leggyakrabban az alábbiak felelősek érte.

  • Az alkalmazottak értékét kizárólag pénzben mérik

Jelentős stresszforrást jelent, hogy a vezetők nem megfelelő szempontok alapján értékelik az alkalmazottakat. Kizárólag azt veszik figyelembe, mennyi pénzt hoz az adott dolgozó a vállalatnak – illetve mennyit nem hoz, ha épp beteg. A kedvesség, a humor, a segítőkészség elértéktelenedik; a kollégákat pedig érthetően frusztrálja, ha erőfeszítéseiket nem díjazzák, amennyiben azok nem duzzasztják fel azonnal a cég bankszámláját.

  • Egyre többet és keményebben dolgozunk

Mivel az emberek féltik az állásukat, és jól tudják, hogy akár már másnaptól pótolni tudnák őket, egyre többre hajlandóak, hogy megtarthassák. Túlóráznak, hazaviszik a munkát, hétvégén is dolgoznak… Így pedig, ha nincs lehetőség a pihenésre, ugyanaz a kellemetlenség másnap már még erősebb stresszt okoz.

Kiemelt pszichológus blog
Recent Posts
Régebbi cikkek
Cimkefelhő
bottom of page