top of page
Pszichológus magánrendelés Budapest I. és III. kerületében
English speaking psychologist in Budapest

Tippek, hogyan hozzuk rendbe a párkapcsolatunkat

Egyetlen párkapcsolat sem mentes a problémáktól, ám ha ezek egy idő után túlzott mértéket öltenek, a pár tagjai könnyen elgondolkodhatnak a szakításon. Azonban, mielőtt rászánnánk magukat erre a lépésre, érdemes tenni egy próbát a kapcsolat megmentésére. Az alábbi néhány tanács segíthet.

  • A problémák megvitatásakor kerüljük a másikkal kapcsolatos véleményünk kifejezését. Ne őt hibáztassuk, gyanúsítgassuk vagy tegyük felelőssé mindenért. Beszéljünk a saját érzéseinkről, illetve vázoljuk fel, szerintünk hogyan lehetne kezelni a hasonló konfliktusokat a jövőben.

  • Bár partnerünk mondandója gyakran tartalmazhat túlzásokat vagy igazságtalan vádakat, hiszen ő is épp olyan ideges, mit mi; próbáljunk meg ne ezekre, hanem szavai lényegére koncentrálni, és válaszunkban ne térjünk ki arra, milyen kifogásaink vannak a tapasztalt hangnemmel kapcsolatban.

  • Ha úgy érezzük, hogy egy hatalmas veszekedés van kitörőben, inkább vonuljunk vissza, és nyugodjunk meg, mielőtt folytatnánk a vitát.

  • Akármennyire haragszunk is, próbáljuk meg felfedezni a düh mögött a szeretetet, és sértettségünk ellenére is tisztelettel szólni a másikhoz.

  • Ne emlegessük fel a múltbeli sérelmeket csak azért, hogy bánthassuk a másikat. Minden egyes negatív tapasztalatból tanulhatunk valamit: osszuk meg párunkkal is, hogyan kezelnénk ma egy a korábbihoz hasonló konfliktust.

  • Ne partnerünktől követeljünk változást: vázoljuk fel, mi magunk miben szeretnénk változni. Ezzel a módszerrel sokkal hatékonyabban vehetjük rá, hogy ő maga is felajánlja ugyanezt, mintha a fejére olvasnánk a hibáit.

  • A problémák megoldásához megfelelő kommunikációs készségre lesz szükségünk. Nem szégyen, ha nem rendelkezünk vele; azonban ez esetben pótoljuk hiányosságunkat akár egy szakember segítségével, egy párkapcsolati tanácsadás keretében.

Bár rövid távon jó menekülési lehetőségnek tűnhet, ne nyúljunk az alkoholhoz, gyógyszerekhez, vagy bonyolódjunk viszonyba egy harmadik személlyel. Ezekkel ugyanis végérvényesen lezárhatjuk a másikhoz visszavezető utat.

Kiemelt pszichológus blog
Recent Posts
Régebbi cikkek
Cimkefelhő
bottom of page