top of page
Pszichológus magánrendelés Budapest I. és III. kerületében
English speaking psychologist in Budapest

A válás férfi oldala

Nemek viszonya

A férjek kevesebb mint 30%-a kezdeményez válást, közülük az apák által elindított válóperek aránya még alacsonyabb (vagyis látható az utóbbi évek magyarországi statisztikáiból, hogy csökken a válások aránya azon házasságokban, amelyekben gyermek van, minél több, annál nagyobb arányban).

A fennmaradó részben a válás elindítása a nők kezdeményezésére történik, leggyakoribb válóok a megcsalás, a munkamánia és az alkoholizmus. Ha a férj kezdeményezi a válást, akkor jellemzően a házasság első 1-2 évben, vagy a 20. éve környékén/után teszi ezt.

A férfi attitűdje a házassághoz

Sok következtetést levonhatunk ezekből az adatokból. A férfiak hamar leszűrik, ha a házasság nem működőképes, de még a gyermekek érkezése előtt „szabadulnának a kapcsolatból”. Azonban az erősebb nem egyes képviselői sokszor tűzön-vízen keresztül hajlamosak ragaszkodni egy vállaláshoz, egy ígérethez, eskühöz, azaz a házassághoz, különösen az imádott utódok megérkezése után.

Számukra kevésbé fontos a házasság minősége, mint a fennmaradása, így alakul ki sokszor az a faramuci helyzet, hogy elválni nem akarnak, de tenni se hajlandóak a házassági válság elmulasztásáért. Sőt, nem kevesen „kiegészítő” megoldásokat építenek be az életükbe, mint egy szerető (ha hiányzik a házasélet), mint a munka (ha hiányoznak a közösen kitűzött célok), mint különféle hobbik és a sport túlzásba vitele (ha hiányoznak az izgalmas, feltöltő közös családi programok).

A válás férfi szemmel

Válság és veszteségek

A férfiak számára ezek kényszermegoldások a házasság fenntartása érdekében, a nők szemében ezek válóokok. A férfiak számára ez hűség a fogadalmukhoz, a nők számára ez átverés.

A válás (és természetesen a hozzá vezető út, a házasság válsága) mindkét fél számára megrázó és nehéz időszak. Akármennyire is elmérgesedett a viszony, a sikertelenség, a csalódás mindkét felet megrázza.

Ha gyermekek is születtek a kapcsolatból, hagyományosan ők az anyánál szoktak maradni, bár ennek ellenkezőjére is van példa. Emiatt a válás során általában az apának kell szembenéznie azzal, hogy nem csak a kapcsolatának szakad vége (amit talán annyira nem is sajnál), de család nélkül marad, magányos lesz.

Kiemelt pszichológus blog
Recent Posts
Régebbi cikkek
Cimkefelhő
bottom of page