top of page
Pszichológus magánrendelés Budapest I. és III. kerületében
English speaking psychologist in Budapest

Folyamatos nyomás alatt – menedzserbetegség

Hogyha hosszú időn keresztül, feloldás és pihenés nélkül élünk fokozottan stresszes életet, könnyen eljuthatunk az úgynevezett menedzserbetegség szindróma kórképéig. Ez egy összetett probléma, amely gyakorlatilag pszichés alapú, ám sajnos sok esetben eredményezhet kórelőzmény nélküli akut szervi problémákat.

menedzserbetegség kezelése

Csak a menedzsereket érinti a menedzserbetegség?

A menedzserbetegség jórészt a fiatal és középkorú férfiakat érinti leginkább, olyanokat, akik a közép- és felső vezetésben dolgoznak, és folyamatos nyomásnak vannak kitéve, innen kapta a nevét. Ez a krónikus szindróma felütheti a fejét azoknál az ún. A-típusos személyiségeknél is, akik bár nincsenek folyamatosan kitéve a megfelelés nyomasztó terhének, ám a fokozottan reagálnak az őket érintő problémákra.

Összességében azonban elmondható, hogy a menedzserbetegség bárkinél megjelenhet, akik nem vagy nem megfelelően tudják kezelni a stresszes helyzeteket és/vagy hosszú ideje nagy nyomásnak vannak kitéve. A stressz okozta szindróma tünetei bármilyen korú és nemű egyén életét megkeseríthetik, ha nem figyel oda, hogy a leterheltség mellett egészséges életmódot folytasson.

A krónikus stressz megbetegíthet

A sok stressz kezdetben hangulati problémákhoz, alvás- és étkezési zavarhoz, szociális gondokhoz és akár szexuális problémákhoz is vezethet, ám ha nincs megfelelően kezelve ez az állapot, olyannyira is veszélyes lehet, hogy konkrét szervi megbetegedést is előidézhet. Leggyakrabban szív- és érrendszeri panaszok jelentkezhetnek, de gyakorta előfordulhatnak emésztési zavarok, illetve emésztőszervi megbetegedések is.

Bár a menedzserbetegség eseteinek jó részét már csak akkor vesszük észre, amikor konkrét baj van, és a kialakult szindróma szorul gyógyításra, mégsem kerülhető meg a pszichológiai segítség, hiszen ha a probléma gyökerét nem kezeljük, akkor a többi csak tüneti kezelés és a problémák újra és újra fel fogják ütni a fejüket.

Megoldás kizárólag az életmódváltás!

Ahhoz, hogy a menedzserbetegségben szenvedők ki tudjanak lábalni a problémából, nem elég csak belgyógyászati vagy éppen kardiológiai szempontból vizsgálódni, hanem egyrészt komoly életmódváltásra is szükség lesz, másrészt pszichoterápiára is.

Kiemelt pszichológus blog
Recent Posts
Régebbi cikkek
Cimkefelhő
bottom of page