top of page
Pszichológus magánrendelés Budapest I. és III. kerületében
English speaking psychologist in Budapest

6 tipp, hogyan legyünk magabiztosabbak

Szívesen beadnánk a jelentkezésünket egy állásajánlatra, de félünk, hogy elvéreznénk az interjún; a munkahelyünkön annyira izgulunk egy prezentáció megtartása miatt, hogy lázasan ébredünk; az esti összejövetelen pedig nem ismerkedünk meg senkivel, mert félünk megtenni az első lépést. Sokan nem rendelkezünk kellő mértékű magabiztossággal, így rengeteg új kihívástól – és egyben sikerélménytől – fosztjuk meg magunkat, hiszen bele sem merünk vágni az új feladatba. Az alábbi tippek segítségével meggyőzhetjük magunkat, hogy képesek vagyunk rá – és ha elhisszük, képesek is leszünk.

  • A kis önbizalom általában nem velünk születik, hanem valamilyen esemény(ek) hatására alakul ki, amely(ek)re konkrétan akár már nem is emlékszünk. Idézzük vissza, mennyivel magabiztosabbak voltunk gyermekként vagy épp kamaszként, és merítsünk erőt ebből.

  • Legyünk tisztában az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel. Készítsünk listát mindkettőről, és időről időre adjunk hálát az előbbiekért, és dolgozzunk az utóbbiak fejlesztésén.

  • Keressünk olyan tevékenységeket, amelyeken keresztül megmutathatjuk a képességeinket. Ennek köszönhetően rendszeresen sikerélményekkel gazdagodunk majd, ami pedig magabiztossággal ruház fel.

  • Sikerre számítsunk, ne kudarcra, kezdjünk bármibe. Ha nem hisszük el, hogy képesek vagyunk valamire, azon dolgozunk majd, hogy csak azért is igazunk legyen. Ha viszont elhisszük, keményebben fogunk küzdeni érte.

  • Bízzunk a képességeinkben – akkor is, ha épp nem sikerült maximálisan kiaknáznunk őket. Például, ha ma csak öt kilométert bírtunk a pályán, nem tízet, az még nem jelenti azt, hogy ne lennénk jó futók. Szintén nem leszünk rossz vezetők attól, ha a felettesünk kritizálja valamelyik döntésünket.

  • Ne féljünk az ismeretlentől. Vágjunk bele, bármi is legyen az; ne térjünk ki a kihívás elől arra hivatkozva, hogy úgysem fog sikerülni. A sikeres emberek mögött általában több tucatnyi sikertelen próbálkozás áll; a sikertelenek mindössze hamarabb feladták – vagy el sem kezdték.

A fentiek alkalmazásával közelebb kerülhetünk az egészséges mértékű önbizalom megszerzéséhez; ha lassan megy is, vagy időnként újra beleesünk az alacsony önértékelés csapdájába, ez nem lehet ok arra, hogy abbahagyjuk.

Kiemelt pszichológus blog
Recent Posts
Régebbi cikkek
Cimkefelhő
bottom of page