top of page
Pszichológus magánrendelés Budapest I. és III. kerületében
English speaking psychologist in Budapest

A kiégés kezelése

A kiégés meglehetősen gyakori probléma a mai társadalomban, aminek sokak szerint az az elsődleges oka, hogy az embereket túl sok inger éri a modern technikának köszönhetően, így hamar ráunnak dolgokra, kevés lesz számukra a megszokott életük. Nos, a kiváltó okról sokat lehetne vitatkozni, azonban tény, hogy a kiégés egy nagyon is jelenlévő probléma, bár abban lehet különbség, hogy az élet mely területén kell vele megküzdenünk. Leggyakrabban a munkát, illetve a párkapcsolatot, a családi életet szokta érinteni a kiégés. Mivel elég gyakori, a legtöbb ember többször is találkozik vele élete során, csak nem feltétlenül van tisztában vele, hogy mi is pontosan a probléma. Jó esetben valami kizökkent a holtpontról, és úgy oldódik meg a kiégés problémája, hogy észre sem vesszük, máskor azonban komolyabb segítségre van szükség.

Mit lehet kezdeni a párkapcsolati kiégéssel?

A párkapcsolati kiégést általában az jelzi, hogy a kapcsolat túlságosan megszokottá, unalmassá válik. Ez általában olyan pároknál jelentkezik, akik hosszú ideje élnek együtt és már megszokottá vált számukra a kapcsolat, rutinszerűvé a mindennapok. A leghatékonyabb eszköz a probléma megoldására a kizökkentés, vagyis az, hogy olyan programokat igyekeznek a párok kettesben szervezni, amik új élményekkel töltik fel őket, és egyébként nem jellemzőek a mindennapjaikra. Ez lehet egy nyaralás, vagy bármi, ami feledteti a hétköznapokat. Sokszor már ennyi is elég, de ha mégsem, párkapcsolati tanácsadó segíthet.

A munkahelyen is érezhetünk hasonlóan

Sok ember a munkahelyével kapcsolatban érezheti azt, hogy már nem okoz neki örömet a munkája, fásultan, kedvetlenül jár be dolgozni nap, mint nap. Ez is a kiégés egy fajtája, ami a munkát érinti. Ennek az állapotnak a könnyebb megjelenési formáit egy hosszabb szabadsággal is lehet kezelni. Fontos azonban, hogy a szabadság során ne munkaügyekkel foglalkozzunk, ne azon gondolkozzunk, hogy mi vár ránk, amikor visszatérünk dolgozni, hanem minél inkább a kikapcsolódásra koncentráljunk: keressünk magunknak kreatív hobbit, és vegyük fel a kapcsolatot barátainkkal, kedves ismerőseinkkel is.

Súlyosabb esetben munkahelyváltás is szükséges lehet, de szóba kerülhet akár az is, hogy pályaelhagyóvá váljunk: egy teljesen más szakmában helyezkedjünk el.

Kiemelt pszichológus blog
Recent Posts
Régebbi cikkek
Cimkefelhő
bottom of page