top of page
Pszichológus magánrendelés Budapest I. és III. kerületében
English speaking psychologist in Budapest

A válás lélektana

Nyissunk rögtön a száraz adatokkal, hiszen többet mondanak minden szónál: miközben a házasságkötések száma kevesebb, mint a felére csökkent a hatvanas évek óta, a válások száma másfélszeresére emelkedett hazánkban. A megkötött házasságok 60%-át felbontják, a válópert több mint 70%-ban a feleségek kezdeményezik, nagyobb részt a férj hibájára hivatkozva.

Miért válunk?

Természetesen egy kapcsolat végleges megromlásához nem az egyik fél egyszeri botlása vezet, ez az adat inkább azt mutatja, hogy a nők azok, akik bátrabban kimondják egy kapcsolat, egy kapcsolati válság megjavítására irányuló próbálkozás-sorozat végét. És mivel általában ők nevelik tovább a gyermekeket, talán könnyebben szánják el magukat a házastársi életközösség felbontására is.

A válás lélektana

Általános vélekedés, hogy a magyarok „szeretnek válni”, azaz könnyebben veszik tudomásul, hogy egy kapcsolat megromlott, könnyebben adják fel a válságba került házasságért folytatott küzdelmet. Kicsit nehezen érthető ez a hozzáállás, ha azt is figyelembe vesszük, hogy házasodni viszont nem szeretünk. Vagyis nehezen tesszük le a garast valaki mellett, de ha már lekerült, könnyen felvesszük. (Bár előfordulhat, hogy ebben a két nem között „munkamegosztás” van, hiszen a házasságkötést alapvetően a férfiak kezdeményezik, míg a felbontását alapvetően a nők.)

A válás mindig rombolással jár

A válások legnagyobb vesztesei a gyermekek. Nem hazánkban készült ugyan, de az adat iránymutató lehet számunkra: egy francia felmérés szerint a széteső családokban nevelkedő gyermekek 80%-a életre szóló traumát szenved el a szülők válása során. Hazánkban a válások 20 ezer fölötti kiskorú gyermeket érintenek. Ha (akár átmenetileg a tágabb) család megfelelőképpen odafigyel rájuk, és a szülők nem használják fel őket egymás ellen eszközül, a gyermekek képesek megbocsátani, és újraformálni a kapcsolatukat mindkét szülővel.

Akár kapcsolati válságról van szó, akár a válás folyamatáról, esetleg a gyermekek átsegítéséről a nehéz időszakon, minden esetben érdemes szakember segítségét igénybe venni. Az elmérgesedő viszonyban általában a kommunikáció is válságba kerül, ha az újrakezdést tűztük ki célul, akkor azért, ha egymás békés elengedését, akkor pedig azért érdemes egy moderátorként részt vevő pszichológust bevonni. A gyermekek számára pedig azért lehet egy kívülálló segítsége nagyon jóleső, hiszen a legnagyobb jószándék mellett is satuba szorítva érezhetik magukat a két szülő között.

Kiemelt pszichológus blog
Recent Posts
Régebbi cikkek
Cimkefelhő
bottom of page