top of page
Pszichológus magánrendelés Budapest I. és III. kerületében
English speaking psychologist in Budapest

Kiégés (burnout) 10 biztos jele

A kiégés szindróma hosszabb időszak alatt (hónapok, illetve évek) alatt alakul ki, és természetesen nem minden betegnél jelentkezik egyszerre minden eddig megfigyelt tünet. Ugyanakkor az idő múlásával a betegség súlyosbodik és a tünetek is egyre komolyabbak lesznek, így a tünetek egy részét tekinthetjük a burnout fokozatainak is.

Burnout kiégés kezelés 2013-10-17-0:9:8

1. A burnout egyik legelső tünete a permanens fáradtság, amely testi és szellemi szinten is végletes kimerültséget takar. A beteg képtelen kipihenni magát, aminek csak egyik oka a betegségre jellemző alvászavar, a másik oldalról valószínűleg depresszió is közre játszhat. A „gyógyíthatatlan“ fáradtság további okai között lehet említeni, hogy többé már nem talál rá a hétköznapi öröm- és erőforrásokra.

2. A beteg számára mindennél fontosabbá válik a munkában való jelenlét, és bizonyítási kényszer. A kényszeressé váló viselkedés során már elveszítheti a kapcsolatot a valósággal, vagyis a megfelelési késztetés már nincs összefüggésben azzal hogyan értékelik, mit várnak el tőle.

3. Túlzott önfeláldozás. Sajnos ez egy olyan zsákutca, amelyben nem csak a kiégéstől szenvedők csúsznak bele. A legtöbben elfeledkezünk arról, hogy igazán adni csak pihent, energiával feltöltött és kiegyensúlyozott ember tud. Az ördögi kör ott kezdődik, hogy ahogy fárad az ember, annál jobban alul marad saját elvárásaival szemben.

4. A kiégett ember túlzottan együttérzőből lassan közömbössé válik. Az első lépés a fásultság, ami a túl sok sérülés elleni védekezés miatt alakul ki, majd ez közömbösséggé, végül ridegséggé (szélsőséges esetben türelmetlenséggé vagy dühvé) válhat.

5. A kiégés következő lépcsőfoka az önértékelés mélyrepülése. Részben a saját magával szemben felállított túlzott elvárásokból adódóan, részben a fáradtság, fásultság és depresszió okozta valós teljesítménycsökkenés miatt alakul ki. A beteg nem látja át, hogy az egész helyzet kulcsa a pihenés-feltöltődés lehetne, mindenáron javítani akar a romló teljesítményeken.

6. A beteg attitűdje, illetve személyisége feltűnően megváltozik, általában a segítőkészség helyét türelmetlenség és agresszió veszi át, a tolerancia helyére pedig védekező vagy támadó magatartás kerül. Gyakran a stressztűrő képesség is szignifikánsan lecsökken.

7. A személyiség megváltozása a kommunikációjában is meglátszik: a cinikus, rosszindulatú megjegyzések, támadó vagy gonosz hangvétel egyre gyakoribbá válik, amely néha hisztérikus jelenetekbe vagy éppen összeomlásba futhat ki.

8. Kezdetben búvópatakként jelentkező, majd egyre erősödő depresszió is kialakulhat, annak összes tünetével. Szélsőséges esetben öngyilkossági gondolatok is megjelenhetnek.

Kiemelt pszichológus blog
Recent Posts
Régebbi cikkek
Cimkefelhő
bottom of page